Alerji Nedir?

Normalde vücudumuzu koruyan bağışıklık sistemi bazı insanlarda zararlı olmayan birtakım maddelere aşırı şeklide ve anormal bir reaksiyon vermesidir. Bu reaksiyonlara aşırı duyarlılık ya da allerji adı verilir. Bu aşırı reaksiyonun vücut tarafından neden verildiği hala tam ve kesin olarak bilinmemektedir. Zaten alerji teriminin latince de ki anlamı “tuhaf, anlaşılmaz, anormal” olarak kullanılmaktadır. Her ne kadar alerji denilince akla deride kaşıntı, burun akıntısı ve hapşırma gelse de alerjenin (alerjiyi meydana getiren faktörler) etkilediği organa göre bir çok farklı alerjik hastalık vardır. Bunların başında alerjik bronş astımı, alerjik burun ve göz nezlesi (saman nezlesi, bahar nezlesi ve tibbı adıyla alerjik rinokonjoktivit), besin alerjisi, ilaç alerjisi, deri alerjisi (bebeklik egzeması, egzema ve tıbbi adıyla atopik dermatit), hayvan alerjisi, böcek alerjisi ve çalışılan ortamdaki maddelere karşı olan mesleki alerjiler gelmektedir.

Alerjik reaksiyonların temel nedeni allerjene karşı genetik bir yatkınlığın olmasıdır. Bu nedenle bebeklik döneminde itibaren çevredeki allerjenlere karşı vucut duyarlı ve reaktif hale gelmekte ve daha sonra yineleyen karşılaşmalar nedeniyle alerjik hastalık gelişimini tamamlamaktadır. Yani allerjik hastalıklar, genetik yatkınlık ve çevresel etkenlerin bir arada bulunması ile gelişen kronik hastalıklardır. İnsandan insana bulaşmazlar ve taşınmazlar. Ailesel yatkınlık için en önemli gösterge allerjik hastalığa sahip olan anne babanın çocuklarında allerjik hastalığın normal toplumdaki çocuklara göre daha fazla görülmesidir. Alerjenle duyarlı hale gelen bağışıklık sistemi hücreleri, vucudumuzda kan dolaşımı sayesinde her yere ulasabildigi icin alerji bulguları yalnızca o oarganda değil bir çok ayrı organda görülebilir. Örneğin migren tipi başağrıları, göğüs ağrıları, hareketsiz yaşama isteği, inatçı öksürük, sık sık ve uzun süreli nezle olma, çocuklarda büyüme gelimse geriligi gibi bulgular da alerji nedenli olabilir.

© Copyright 2013, Tüm hakları Saklıdır. | Designed by İncekalem Web Design Uyarı: Bu sitedeki yazılar tamamen bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Tedavi amaçlı kullanılamaz.