Ev Tozu Akarları

EV TOZU AKARLARI (Mite)

En önemli ev içi allerjendir. Sıcak ve nemli ortamlarda kolaylıkla çoğalabilen gözle görülemeyen (mikroskopik) canlılardır. Akarların vücut proteinleri ve dışkıları allerjenik özelliktedir.
Akar allerjenleri özellikle halı, yastık, yatak ve benzeri gibi üzerinde toz tutan ev eşyalarında yüksek oranda bulunmaktadır.
Bu allerjenlerin solunum yolu ile vücuda girmesi, allerjik kişilerde şikayetlerin başlamasına neden olmaktadır.
Akarlar insan deri döküntüleri ile beslenir.
Akarlar insanları ısırmaz, hastalık bulaştırma ve taşınmasına neden olmaz ve genellikle insanların üzerinde barınmazlar. Sadece akarlara karşı allerjisi olan kişilerde sorun oluşturan canlılardır.
Haşare ilaçları akarları öldürmez.
Klasik ev temizlik yöntemleri bu canlıları ve allerjenlerini evlerden tam olarak uzaklaştıramaz.
Kısaca herkesin evinde doğal olarak bulunan canlılardır.

AKARLARDAN KORUNMA
Akarların neden olduğu allerjik şikayetleri gidermenin EN ETKİLİ YOLU akar allerjenlerine temasın önlenmesidir. Akarların evden tamamen temizlenmesi zordur. Ancak alınacak birkaç BASİT fakat ETKİLİ önlemlerle akarlara maruziyet önemli düzeyde azaltılabilir.

YATAK ODASI
İnsanların günde ortalama 8 saat uyudukları kabul edilirse; akar allerjisi olan bir hastanın, ömrünün yaklaşık üçte birini bol miktarda akar allerjeni barındıran bir yastık ve yatak üzerinde geçirdiği söylenebilir.
Evdeki diğer odalara oranla, yatak odasının en fazla akar barındıran oda olduğundan, akarlarla mücadele yöntemleri özellikle yatak odalarında yoğunlaştırılmalıdır.
Akar allerjenleri kumaşların gözeneklerinden geçebilmektedir. Akar allerjisi olanlar anti-allerjik yatak takımları kullanabilir. Özel maddelerden üretilmiş ve akar allerjenlerini geçirmeyen bu yatak takımları, akar temasını yaklaşık %90 oranında azaltmaktadır.
Hazır anti-allerjik yatak takımlarına alternatif olarak, yastık ve yatağın naylon kılıflarla kaplandıktan sonra yatak takımlarının üzerine geçirilmesi de ucuz ve etkili bir yöntemdir.
Kadife gibi kalın kumaşlardan yapılmış yatak örtüleri akarların barınma ve üremeleri için uygun bir ortam sağlar. Yatak odalarında bu tür malzemeler kullanılmamalıdır. Yıkanabilir battaniye ve yatak örtüleri tercih edilmelidir.
Yastık kılıfı, çarşaf ve nevresimler her hafta yüksek ısıda yıkanmalıdır. 55 ºC üzerindeki ısılarda yıkamak hem allerjeni uzaklaştırır, hem de akarları öldürür.
Giysiler daima elbise dolabında muhafaza edilmeli ve elbise dolabının kapakları kapalı tutulmalıdır.
Halılar akarlar için en uygun barınma ve çoğalma ortamıdır. Yatak odasındaki HALI MUTLAKA KALDIRILMALIDIR.
Daha az toz tutan, daha kolay temizlenebilen ve yıkanabilen, kilim türü yer örtüleri kullanılmalıdır. Vinil ya da linoleum (muşamba benzeri) gibi üzerinde toz tutmayan yer döşemeleri de tercih edilebilir.
İçi doldurulmuş oyuncaklar da önemli birer akar barınağıdır. Özellikle çocuk odalarından bu tür oyuncaklar uzaklaştırılmalıdır.
Kısaca yatak odaları toz tutan her türlü eşyadan arındırılmalıdır.

DİĞER ODALAR

Diğer odalar da, elektrikli süpürge ve ıslak bezlerle düzenli olarak temizlenmelidir.
Elektrikli süpürgelerin bir kısmı, tahliye havasıyla akar allerjenlerinin odaya dağılmasına neden olmaktadır. Bu yüzden hasta temizlik sırasında ortamda bulunmamalıdır.
Ancak bu mümkün değil ise, hastalar temizlik yaparken filtre özelliği yüksek özel maskeler kullanmalıdır.
Vakumladığı havadaki allerjik parçacıkların ortam havasına karışmasını önleyen sulu sistem elektrikli süpürgeler tercih edilebilir.
Halı yıkama makineleri halıda nem oranını artırmakta ve akar üremesi için daha uygun şartlar oluşturmaktadır. Bu nedenle halı yıkama makineleri önerilmemektedir.
Kumaş yerine vinleks veya deri kaplı, toz tutma oranı düşük ve kolay temizlenebilir mobilyalar tercih edilmelidir.
Kitaplar ve biblolar en fazla toz toplayan ev eşyaları olduğundan, açık raflar yerine kapaklı kitaplıklarda muhafaza edilmesi uygundur.
Akar öldürücü kimyasal maddelerin (akarisit) kullanımı
Akarasitlerin allerjen azaltmadaki rolü bilinmekle birlikte halı ve mobilya üzerindeki etkileri net değildir.
Halı ve mobilya üzerine yılda iki kez benzil benzoat toz halinde, hafif nemli olarak serpilmelidir. Allerjen seviyesi iki ay sonra tekrar yükseldiğinden 2-3 aylık periyotlar halinde halılar temizlenmelidir.
Kimyasal akar temizliğinde esas problem mitelerin halı ve mobilya döşemelerinin derin kısımlarına saklanması daha sonra da tekrar kolonize olmasıdır.
Yatak odasından halının kaldırılamadığı durumlarda bu kimyasal maddelerin kullanılması önerilebilir. Ancak hiçbir önlem halıyı kaldırmanın yerini alamaz.

© Copyright 2013, Tüm hakları Saklıdır. | Designed by İncekalem Web Design Uyarı: Bu sitedeki yazılar tamamen bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Tedavi amaçlı kullanılamaz.